Când durerile de cap sunt alarma medicului

Durerile de cap sunt o problemă comună și, în majoritatea cazurilor, sunt inofensive și trecătoare. Cu toate acestea, există momente când durerile de cap pot fi un semn al unei probleme mai grave de sănătate. Este important să fiți conștienți de semnele de avertizare și să știți când să consultați un medic pentru a exclude sau trata cauzele potențiale grave ale durerilor de cap. Acest articol explorează diferitele tipuri de dureri de cap și când acestea ar putea fi un motiv de îngrijorare medicală.

Tipuri de dureri de cap obișnuite

Înainte de a discuta despre când durerile de cap ar putea fi un semn de alarmă medicală, să explorăm tipurile comune de dureri de cap pe care majoritatea oamenilor le experimentează în viața de zi cu zi:

 1. Cefaleea de tensiune: Este cel mai comun tip de durere de cap și este adesea descrisă ca o presiune sau o senzație de strângere în jurul capului. De obicei, este legată de stres sau tensiune.
 2. Migrena: Migrena este o durere de cap pulsatilă, adesea însoțită de greață, sensibilitate la lumină și sunet. Uneori, migrena poate fi severă și poate afecta activitățile zilnice.
 3. Cefaleea de rebound: Apare ca rezultat al utilizării excesive a medicamentelor pentru durere, cum ar fi analgezicele. Când efectul medicamentului scade, apare o durere de cap de rebound.
 4. Cefaleea sinusală: Se dezvoltă în timpul sau după o infecție sinusală și poate fi însoțită de congestie nazală și presiune în zona feței.
 5. Cefaleea cluster: Este o durere de cap severă, care apare în „clus­tere” timp de câteva săptămâni sau luni, urmate de perioade de remisie. Este adesea însoțită de lacrimare excesivă și congestie nazală.

Când să consultați un medic pentru durerile de cap

Majoritatea durerilor de cap sunt inofensive și pot fi gestionate cu tratament la domiciliu sau cu ajutorul medicamentelor fără prescripție medicală. Cu toate acestea, există situații în care durerile de cap pot semnala o problemă medicală mai serioasă:

 1. Dureri de cap bruscă și severă: Dacă experimentați o durere de cap intensă și bruscă, care este diferită de durerile obișnuite pe care le-ați avut în trecut, este important să consultați imediat un medic. Aceasta ar putea fi un semn de migrenă cu aura, accident vascular cerebral sau o altă problemă gravă.
 2. Dureri de cap care se agravează treptat: Dacă durerile de cap devin mai intense și persistente în timp, ar putea fi un semn al unei afecțiuni medicale subiacente, cum ar fi tumora cerebrală sau o infecție.
 3. Dureri de cap însoțite de alte simptome: Dacă durerile de cap sunt însoțite de simptome precum slăbiciune într-o parte a corpului, dificultăți de vorbire, vedere încețoșată sau confuzie, acestea pot fi semne ale unui accident vascular cerebral sau a altor afecțiuni grave.
 4. Dureri de cap la copii: Dacă un copil sau adolescent dezvoltă dureri de cap recurente și severe, ar trebui să consultați un medic. La copii, durerile de cap pot fi un semn al unor afecțiuni precum migrena, probleme de vedere sau alte probleme medicale.
 5. Dureri de cap după un traumatism cranian: Dacă ați suferit un traumatism cranian și apoi dezvoltați dureri de cap, este important să căutați asistență medicală pentru a exclude leziunile cerebrale.
 6. Dureri de cap legate de activități fizice: Dacă durerile de cap apar în timpul sau după efort fizic și sunt însoțite de greață sau vărsături, acesta ar putea fi un semn de migrenă exercițiu-indusă sau alte afecțiuni medicale.
 7. Dureri de cap la persoanele cu istoric de cancer: Persoanele cu istoric de cancer și care dezvoltă dureri de cap ar trebui să consulte un medic pentru a exclude metastazele cerebrale.

Când durerile de cap nu sunt o cauză de îngrijorare

În cele mai multe cazuri, durerile de cap nu sunt un motiv de îngrijorare și pot fi tratate cu succes la domiciliu sau cu ajutorul medicamentelor fără prescripție medicală. Cu toate acestea, dacă sunteți îngrijorat sau aveți dubii cu privire la durerea de cap, este întotdeauna mai bine să consultați un medic sau un specialist în neurologie. Un medic vă poate ajuta să stabiliți cauza durerilor de cap și să decideți cel mai bun plan de tratament.

În concluzie, durerile de cap sunt comune și, în cele mai multe cazuri, sunt inofensive. Cu toate acestea, există situații în care durerile de cap pot semnala o problemă medicală mai gravă. Dacă sunteți îngrijorat sau aveți dubii cu privire la durerile de cap, nu ezitați să consultați un medic. Este mai bine să fie precaut și să obțineți îndrumare medicală atunci când este necesar pentru a vă asigura că primiți tratamentul potrivit și pentru a exclude cauzele grave ale durerilor de cap.

Leave a Reply